31.10.10

Can Casals


Dues persones enfornant
La fleca Can Casals és una empresa familiar ubicada a Mieres, dedicada a la producció i venda de pa artesà, i formada per dos treballadors autònoms. El pa s’hi cou amb llenya procedent de la neteja de boscos de l’entorn i no conté ni additius, ni conservants, ni colorants. Han incorporat diverses millores ambientals a l’obrador i també estan col·laborant en la recuperació d’un gra tradicional i en l’activació de l’agricultura i l’economia locals.

Novetat posterior a l'elaboració de la fitxa: ens informen que a causa de l'augment de la feina, han incorporat una treballadora (dona de més de 45 anys), que els ajuda sobretot a la botiga i els dóna un cop de ma a l'obrador en moments puntuals.

A més ens expliquen una mica del detall històric de la seva aventura particular: Quan viviem a la masia aillada, ja produiem pa en menor quantitat, ja que el forn era més petit i combinaven la feina del forn amb les tasques d'agricultura-ramaderia sostenible, teniem un hort que ens abastia a tota la família (tenim tres fills) i ens permetia conservar l'excedent per l'hivern. Així mateix teniem un petit ramat d'ovelles i cabres que ens ajudaven a mantenir els entorns nets, i dues/tres vaques. Així la producció de làctics estava asegurada. Haviem fet una mica de tot, des de formatges, mantega, vendre la llet, criar xais o cabrits, engreixar vedells...Des de sempre varem tenir clar que calia pasar d'una economia de consum a una economia de producció. Evidentment quan la guilla ens ho permetia disposaven de unes quantes gallines, anecs i algun conill.

La producció de pa va anar guanyant terreny i finalment ens varem decantar per dedicar-nos a la fleca. Aprofitant que el forn del poble feia anys que estava en desús i al sortir-nos l'oportunitat de comprar-lo, ens hi varem llençar de cap, sense pensar-ho massa. Els clients del pa eren més dels que podiem abastar i diuen que les oportunitats cal no deixar-les passar. Així és que sense tenir masses nocions empresarials i segurs que el projecte aniria bé ens varem embrancar a tirar endavant LA FLECA CAN CASALS. Això sí calia no oblidar les coses apreses a la Muntada (així és diu el mas que vam viure més de 20 anys), i no pel fet de que en obrir l'aixeta o encendre l'interruptor la cosa funcionés sola, podiem oblidar tot el que a l'escola de la masia haviem après. Va ser així com ens vam posar mans a l'obra i varem intentar aplicar el màxim de recursos en fer un forn de pa sostenible.

Des de sempre que hem fet el pa, ho hem fet en un forn de llenya (bé, a Terrassa el feiem al forn de Butano).


Nota: La Fleca Can Casals de Mieres guanya el premi a la valorització dels productes agraris locals.