24.10.07

La Fageda: Inserció de persones amb disminucions en una organització productiva d’èxit comercial


Inserció de persones amb disminucions en una organització productiva d’èxit comercial

La Fageda neix l’any 1982, per iniciativa conjunta d’un grup de professionals de l’àmbit de la psiquiatria i de l’Hospital Psiquiàtric de Girona, davant la necessitat de cobrir un buit assistencial i acollir les persones amb discapacitat psíquica i malalties mentals de la comarca de la Garrotxa.

La Fageda ha engegat un procés de rehabilitació o reconstrucció de persones amb una estructura psicològica deteriorada, dependents, no valorats, no reconeguts... que mitjançant el seu treball recuperen l’autoestima, se senten útils, importants, reconeguts per la mirada de l’altre. Es tracta les persones amb tota la seva dignitat i no es parla de discapacitats o disminuïts, sinó de persones amb capacitats diferents. Valoren que la feina ha de complir les condicions següents: ésser real, ésser útil a la societat, i estar remunerada justament.

Les activitats productives donen feina a unes 120 persones, 70% de les quals pateixen discapacitat psíquica o malaltia mental crònica (en total més de 200 persones, comptant fundacions assistencials). Respecte a la comarca, han acabat amb el problema de la integració laboral: van començar amb 14 persones i ara ja tenen contractats tots els necessaris.

La planta de làctics, creada el 1993, elabora uns 30 milions d’unitats a l’any. Han esdevingut el tercer fabricant de iogurts de Catalunya. La granja té més de 500 vaques de raça frisona que produeixen una llet excepcional. El viver produeix més d’un milió de plançons a l’any per a reforestació i paisatgisme. Jardineria treballa per a una dotzena de municipis de la comarca i per al Parc Natural de la Zona Volcànica.

En els tallers de “laborteràpia” s’hi feien cendrers i altres objectes que s’anaven amuntegant ja que no tenien gaire utilitat per a ningú. Es feia necessària la creació d’una empresa, repte que no es podia desenvolupar en un medi hospitalari, motiu pel qual van decidir de posar en marxa un projecte independent que permetés crear llocs de treball reals.

Veure fitxa Bona Pràctica La Fageda (Aquesta fitxa ha estat elaborada per Josep Maria Canyelles per al projecte Ressort)